Dodano: 2017-05-22

Ostatnie wpisy:

Morela – dlaczego warto jeść ją w pracy?

Morele poza smakiem posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Zawarte w nich przeciwutleniacze mają silne działanie antynowotworowe oraz anty-aging. Wpływają także na nasze trawienie, pracę nerek oraz ciśnienie. Jednak to nie wszystkie ich walory – dlaczego warto jeść je nie tylko w domu, ale i w pracy?

 

Morela dla zdrowia

Oprócz walorów smakowych, którym mało kto zaprzeczy, w morelach znajdziemy mnóstwo właściwości leczniczych. Zapobiegają one nowotworom, a dzięki dużej ilości potasu wspomagają pracę nerek oraz regulują ciśnienie krwi. W morelach znajdziemy dużo fosforu, żelaza, wapnia i witaminy B, czyli wszystko to co zapobiega chorobom krążenia. Dodatkowo jedzenie świeżych moreli poleca się osobom, które borykają się z problemami z osteoporozą.

Zbawienny beta-karoten

Swój kolor zawdzięczają beta-karotenowi, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten chroni nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, a także hamuje proces starzenia organizmu. Dodatkowo jest bardzo korzystny dla prawidłowego funkcjonowania oczu, a dzięki niemu nasza skóra może cieszyć się zdrowym wyglądem. B-karoten poprawia także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wzmacniając system immunologiczny. Wystarczą 3 morele dziennie aby dostarczyć naszemu organizmowi właściwą ilość przeciwutleniaczy.

Dieta z morelami

Świeże morele działają zasadotwórczo. Stąd często powinny po nie sięgać osoby z nadkwasotą, a także te, które często jedzą mięso, które zakwasza organizm.

Świeże morele są niskokaloryczne – w 100 gramach owoców znajdziemy wyłącznie 47 kcal. Dlatego poleca się je osobom dbającym o dietę. Osobom aktywnym fizycznie zaleca się zjedzenie kilku moreli po wysiłku, aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Co więcej, w 100 gramach świeżych moreli znajduje się 47 kcal, natomiast w takiej samej ilości suszonych owoców to już 284 kcal. Warto więc korzystać z tych świeżych jak najdłużej to możliwe.

W pudełkach Take a Fruit obecnie znajdziemy odmiany pochodzące z Hiszpanii, gdzie ze względu na klimat drzewa owocują bardzo szybko, krajowych moreli możemy spodziewać się dopiero w drugiej połowie lipca. Jednak jak widać Hiszpanie lubią dzielić się z nami tym co najsłodsze i najzdrowszeJ