Botwina – niedoceniane źródło witamin

Botwina to idealne warzywo na lato – niskokaloryczne, lekkostrawne oraz bogate w witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie właściwości mają młode listki i korzenie buraka ćwikłowego? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Wartości odżywcze

Botwina jest źródłem witamin K i A dobrze wpływających na nasz wzrok oraz poprawiających proces krzepnięcia krwi. Zawiera także witaminy C, E i D, które zapobiegają między innymi rozwijaniu się infekcji i stanów zapalnych. Ponadto jest bogata w witaminy z grupy B i kwas foliowy, przez co powinna znaleźć się w menu kobiet w ciąży. Liście buraka zawierają również duże ilości sodu, fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Zawartość tego ostatniego sprawia, że są one polecane w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ zapobiegają anemii.

Coś dla zdrowia

Według naukowców w botwinie znajdują się substancje o działaniu podobnym do kobiecych hormonów piękna i młodości – estrogenów. W liściach zawarte są cząsteczki siarki oraz biotyna, które korzystnie wpływają na cerę, szczególnie przesuszoną lub tłustą, ponieważ regulują pracę gruczołów łojowych.

Ze względu na zawartość pektyny, botwina jest idealnym warzywem dla osób z problemami krążenia, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu. Buraki zalecane są również w leczeniu chorób wątroby, ze względu na swoje właściwości odkwaszające i odtruwające. Są też naturalnym lekiem na zgagę i problemy z woreczkiem żółciowym. Natomiast błonnik zawarty w liściach usprawnia pracę układu trawiennego.

Dania z botwiny

Chyba każdy z nas chociaż raz jadł zupę z botwiny lub orzeźwiający chłodnik. Są to niewątpliwie najpopularniejsze potrawy przygotowywane z młodych liści czerwonego buraka. Jednak to tylko jedna z wielu możliwości wykorzystania tego warzywa w kuchni. Botwina sprawdza się również

świetnie jako główny produkt w różnego rodzaju sałatkach. Możemy wykorzystać ją jako składnik tarty, a nawet ciasta, bądź jako farsz do pierogów. Warzywo to smakuje równie dobrze na surowo oraz pod postacią koktajli owocowo-warzywnych. Jedno jest pewne, jedząc botwinę, poza świetnym smakiem dostarczamy organizmowi także wiele cennych witamin i minerałów.

Scroll to Top