Brzoskwinia płaskoowocowa – ufo

Ta odmiana brzoskwini nazywana jest również owocowym ufo ze względu na swój specyficzny kształt i świetny smak. Poza tym posiada bardzo dużo wartości odżywczych. W poniższym artykule przedstawiamy jej historię i zalety jej spożywania.

Historia owocowego ufo

Brzoskwinia płaskoowocowa została sprowadzona do Anglii i USA w XIX wieku z Chin. Do dnia dzisiejszego jest ona uprawiana w Meksyku, Hiszpanii, Francji, Argentynie i Ameryce Północnej. Jednak największą popularnością cieszy się w Chinach – nazywana jest tak „Pantao”. W naszym klimacie najlepiej smakuje odmiana zwana „Saturn”.

Doskonały smak

Dla niektórych osób brzoskwinie są za słodkie i mdłe. Najsłodszy miąższ znajduje się w owocach, które mają najjaśniejszą barwę skórki.

Właściwości odżywcze

Owocowe ufo zawiera dużo witaminy A oraz potas, fosfor i niacynę. Ponadto jest bogatym źródłem żelaza, magnezu, wapnia i kwasu foliowego. Dobrze wpływa na pracę naszego układu pokarmowego dzięki temu, że pobudza do pracy soki trawienne. Jest również niskokaloryczna i posiada właściwości oczyszczające, które wspierają nasz metabolizm. Brzoskwinia płaskoowocowa bogata jest w karotenoidy, które mają właściwości odmładzające.

Nie tylko popularne gruszki, jabłka i banany sprawdzają się jako przekąska w pracy. Warto poznawać nowe smaki i włączać więcej owoców do swojej diety. Tę odmianę brzoskwini znajdziecie w pudełkach z owocami firmy Take a Fruit.

Scroll to Top