Jak uzyskać efektywność, motywację i zaangażowanie pracowników? – Benefits Festival

Na zmotywowanie pracowników i pełne zaangażowanie ich w życie firmy składa się wiele czynników. W zależności od kraju, kultury organizacyjnej czy profilu przedsiębiorstwa zmienia się jego podejście do świadczeń pozapłacowych. Jednych motywuje pakiet usług medycznych, na innych efektywność wpływa elastyczny czas pracy. Jedno jest jednak pewne: zdrowe posiłki spożywane w pracy wpływają na efektywność wszystkich pracowników, a więc na działanie całej organizacji.

Według raportu zachowań żywieniowych opracowanego przez Edukacja Żywieniowa.PL wynika, że:

aż 98% pracowników uważa, że zdrowe odżywianie ma duży lub bardzo duży wpływ na zdrowie, jednak tylko 7% sądzi, że odżywia się prawidłowo. Ponadto, pracownicy deklarują brak czasu na przygotowanie (47%) i spożycie (33%) posiłku.

Właśnie dlatego 9 lutego w trakcie Benefits Festival 2017 wraz z naszym partnerem – firmą Edukacja Żywieniowa.PL – przekonywaliśmy pracodawców do zaangażowania w tworzenie środowiska wellbeing w ich organizacjach.

Przedstawiliśmy korzyści płynące z edukowania pracowników na temat zdrowego odżywiania w miejscu pracy i zapewniania im zdrowych przekąsek w postaci warzyw i owoców. Są one bardzo proste: poprawa odporności pracownika, która prowadzi do spadku absencji chorobowych, brak przewlekłego poczucia zmęczenia i słabej koncentracji, motywacja, radość działania, efektywność. Ponadto pracownik, który czuje zaangażowanie w kwestie zdrowotne ze strony pracodawcy i jego troskę jest bardziej lojalny i rzadziej myśli o zmianie pracy.

Uczestnicy wydarzenia mogli zwizualizować sobie wpływ odżywiania na aktywność w pracy na naszym stanowisku, oglądając biurko pracownika, przestrzegającego zasad zdrowego żywienia. Przeprowadziliśmy również konkurs wizytówkowy. Dostawa świeżych owoców i warzyw od firmy Take a Fruit trafiła do biur Orange Polska oraz Raiffeisen Polbank.

Jako partner wydarzenia zostaliśmy sponsorem nagrody w konkursie Best Benefits Strategy 2017. Voucher na wykład na temat zasad zdrowego odżywiania w miejscu pracy wraz z zestawem zdrowych przekąsek i pakietem świeżych warzyw i owoców trafił do laureata – Banku Zachodniego WBK. Nie możemy doczekać się, kiedy zaczniemy działać RAZEM dla zdrowia pracowników.

Tekst pochodzi z bloga EdukacjaŻywieniowa.PL 

wiecej na edukacjazywieniowa.pl oraz razemdlazdrowiapracownikow.pl

Scroll to Top