Nie każdy z nas wie wszystko o imbirze. Znany jest głównie, jako przyprawa w proszku, ale to tylko jedna strona jego oblicza. Druga to korzeń imbiru, który ma niezwykłe wartości lecznicze oraz wspomagające odchudzanie. Zatem warto mieć go gdzieś w zasięgu ręki nie tylko w domu, ale i pracy.
Mówisz imbir – myślisz…
Co przychodzi nam na myśl, kiedy słyszymy o imbirze? Herbata zimą, ciasteczka z amerykańskich filmówczy piwo – take najczęściej bywają nasze skojarzenia. W Polsce przez długi czas był łatwo dostępny jedynie w sproszkowanej postaci. Dopiero, kiedy korzenie imbiru pojawiły się na targowiskach doceniono jego walory. Nie każdy z nas wie, że taka dawka zdrowia powinna towarzyszyć nam również w trakcie pracy.
Jak działa?
Imbir zawdzięcza wszystko olejkowi eterycznemu, który ma liczne właściwości lecznicze. Pomaga nam w problemach zdrowotnych, ponieważ posiada właściwości przeciwbólowe, przeciwwymiotne, rozgrzewające, przeciwwirusowe, przeciwobrzękowe i odchudzające. Redukuje stan zapalny, działa przeciwgorączkowo i łagodzi ból. Dobra wiadomość dla tych, którzy borykają się z cholesterolem – imbir znacznie obniża jego poziom. Zwiększa także tempo przemiany materii, czyli przyśpiesza spalanie tłuszczu i węglowodanów, co ucieszy wszystkich, dbających o linię.
Towarzysz dnia
Jest idealnym dodatkiem do sosów i zup – choćby zupy z dyni. Dodaje się go także do ciast i deserów, pieczone jabłka z imbirem są tego świetnym przykładem. Starty imbir towarzyszy słodkim potrawom, ciasteczkom i owocowym sałatkom. Nadeszła jednak pora, aby zaczął on nam towarzyszyć nie tylko w domowym zaciszu, ale i w naszych biurach.
Imbirowa praca
Pijąc herbatę w pracy coraz częściej dodajemy do niej miód, cytrynę czy owoce. W domu często sięgamy także po imbir, ale dlaczego nie chcemy go w biurze?? Wystarczy przecież tylko obrać świeży korzeń imbiru i dorzucić do ulubionej herbaty, aby w ciągu kilku sekund delektować się wybornym, rozgrzewającym i zdrowym napojem, który będzie dla nas porządnym zastrzykiem wartości odżywczych.