Owocowy czwartek to jeden z najczęściej wymienianych benefitów pracowniczych w ogłoszeniach o pracę! Nie tylko dobrze wygląda w ofercie – to po prostu wyraz troski pracodawcy o zdrowie pracowników – obok dofinansowania karty sportowej czy prywatnej opieki medycznej.
Na czym polega owocowy czwartek i dlaczego warto, by znalazł się wśród benefitów dla pracowników? Przyjmy się bliżej temu rozwiązaniu!
Owocowe czwartki – co to takiego?
Chociaż owoce do biura mogą być dostarczane w różne dni tygodnia, powszechnie mówimy o owocowych czwartkach. Mogą być to jednak owocowe poniedziałki, wtorki, środy czy piątki.Niektórzy pracodawcy decydują się na owocowe tygodnie – gdy owoce do biura dostarczane są każdego dnia! Wszystko zależy od preferencji firmy, wielkości zatrudnienia czy katalogu benefitów pracowniczych.
Owocowe czwartki to więc nic innego, jak dzień dostawy do biura skrzynki pełnej owoców tak, by pracownicy mogli się nimi częstować, wzbogacając swoją dietę o ważne składniki.
Dowieziona przez dostawcę skrzynka lub skrzynki, najczęściej ustawiana jest w firmowej kuchni lub innym pomieszczeniu socjalnym – tak, by wszyscy pracownicy mieli do niej swobodny dostęp.
W ciągu dnia lub całego tygodnia, pracownicy mogą sięgać po owoce, by wzbogacić o nie swój codzienny jadłospis. Mając je na widoku, łatwiej zmotywować się, by pamiętać o uwzględnieniu nich w codziennym menu. Owocowa skrzynka przypomina o regularnym posiłku oraz zachęca, by w trakcie przerwy w pracy zadbać o jakościowe uzupełnienie energii, wybierając zdrowe opcje na przekąski!
Jakie owoce na owocowy czwartek?
Wśród owoców dostarczanych do biura możemy znaleźć zarówno owoce sezonowe, jak i jabłka oraz cytrusy – będące w składzie owocowych zestawów przez cały rok.
Dużą popularnością cieszą się chrupiące jabłka, a także dodające energii banany. Świetnie w roli przekąsek sprawdzają się też winogrona – chociaż te ostatnie otwierają listę, jakich owoców nie jeść na diecie. Dla dbających o bilans kaloryczny, świetnie sprawdzą się sezonowe arbuzy, które są nie tylko niskokaloryczne, ale pozwalają zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu!
Skład owocowych skrzynek dostarczanych na owocowy czwartek można dostosować, mając w pamięci preferencje swoich pracowników. Wybierając opcję z największą liczbą popularnych w biurze owoców mamy pewność, że zatrudnieni faktycznie chętnie będą sięgać po owoce – z korzyścią dla swojego zdrowia!
Oprócz opcji bazujących przede wszystkim na owocach, możemy zdecydować się dla naszej firmy na zamówienie zestawów owocowo-warzywnych, a nawet takich ze świeżo tłoczonymi sokami! Wszystko po to, by móc zaoferować pracownikom szeroki wybór zdrowych pomysłów na przekąski.
Warzywa na owocowy czwartek – dlaczego warto?
Warzywa są świetną, niskokaloryczną przekąską, dostarczającym organizmowi wielu potrzebnych dla jego prawidłowego funkcjonowania składników. W zestawach
owocowo-warzywnych, znajdziemy przede wszystkim te warzywa, które nadają się do chrupania przed komputerem lub szybkiego zjedzenia w trakcie przerwy, a więc nie wymagają specjalnych przygotowań lub obróbki termicznej. Z tego względu dobrze sprawdza się tutaj marchewka pokrojona w słupki, seler czy kalarepa. To prosty sposób na zadbanie o odpowiednią ilość warzyw w diecie – gdy jedyne, co pracownik musi zrobić, to fizycznie po nie sięgnąć! Fakt, że są na widoku, w skrzynce umieszczonej pośrodku firmowej kuchni – maksymalnie ułatwia sprawę.
Wielu z zatrudnionych nie ma też nawyku sięgania po warzywa w ramach czegoś na ząb. Owocowo-warzywne skrzynki dostarczane do pracy w ramach owocowego czwartku, mogą pomóc to zmienić! To ważna szansa na poznanie smaków i wyrobienie nowego nawyku, który przełoży się na realne korzyści zdrowotne – zwłaszcza w okresie wzmożonych infekcji.
Owocowe czwartki – korzyści dla pracowników
Oprócz smacznej przekąski w ciągu dnia, owocowe czwartki to szansa dla pracowników na integrację i lepsze poznanie osób, z którymi na co dzień pracują. Najczęściej moment dostarczenia owoców sprzyja krótkiej przerwie, by sprawdzić, jakie zdrowe smakowitości znajdą się tym razem z skrzynkach od dostawcy!
To chwila wspólnego skupienia się na ulubionych smakach, wymiany opinii o zawartości skrzynki, a także – porównania własnych owocowych czy warzywnych preferencji. Zaskakującym może być fakt, że kolega z biurka obok nie lubi naszego ulubionego owocu, a inny zaś – mógłby codziennie sięgać tylko po jeden z nich. Taka wymiana opinii sprzyja nawiązywaniu relacji, pogłębianiu zawodowych znajomości i możliwości poznania się z bardziej prywatnej strony.
Owocowy czwartek to często pierwsza okazja dla nowych pracowników, by lepiej poznać tych, których do tej pory kojarzy tylko z widzenia. Rozmowa na temat owoców i warzyw jest na tyle neutralna, że stanowi dobry początek small talku – dużo lepszy niż aktualna pogoda za oknem!
Najważniejsze korzyści dla pracodawcy
Nie tylko pracownicy mają wymierne korzyści z tradycji, jaką jest owocowy czwartek. Również firma, która wprowadza ten benefit do swojej oferty, może liczyć na wiele pozytywnych rezultatów!
Przede wszystkim, daje się poznać jako przedsiębiorstwo, które dba o zdrowie swoich pracowników. Nie tylko w formie ogólnej deklaracji, ale poprzez konkretne działania! Pomaganie w zbudowaniu zdrowych nawyków dzięki regularnemu dostarczaniu owoców i warzyw, to wyraz realnej troski o osoby pracujące w firmie. Wszystko to jednak ma formę delikatnej zachęty, nie jest więc odbierane jako coś koniecznego czy obowiązkowego. Przeciwnie – reguła dostępności i dobry przykład innych pracowników, zachęcają do włączenia do swojej diety większej ilości warzyw i owoców nawet osoby, które w pierwszej chwili mogły być sceptycznie nastawione do tego pomysłu.
Dodatkowo, zatrudnieni, którzy dbają o swoje zdrowie i dostarczają organizmowi odpowiedniej dawki witaminy C, wspierającej pracę układu odpornościowego, są bardziej wydajni, rzadziej chorują i przebywają na zwolnieniach. Ale to nie koniec! Pracownicy, którzy uzupełniają energię w ciągu dnia, korzystając ze zdrowych przekąsek, są bardziej efektywni, mają więcej kreatywnych pomysłów i potrafią nieszablonowo podejść do rozwiązywania problemów.
W końcu, niezwykle istotny jest aspekt integracji pracowników – to również wymierna korzyść dla pracodawcy. Zespół, który zbudował dobre relacje, lepiej realizuje stawiane przed nim cele biznesowe.
Jak przygotować owocowy czwartek w firmie?
Wbrew pozorom, to łatwe! Wystarczy skontaktować się z profesjonalną firmą zajmującą się dostawami owoców do biur, wybrać odpowiedni zestaw i podać ilość zamawianych skrzynek. W optymalnym doborze zarówno zawartości, jak i częstotliwości dostaw, pomoże wyspecjalizowany doradca klienta, który, bazując na historii zamówień podobnych organizacji, będzie potrafił wskazać optymalne rozwiązanie!
W ten sposób, mamy gwarancję, że nie zamówimy za dużo lub za mało owoców, a pracownicy – będą zadowoleni z zestawów, które będą trafiać do ich firmy!
Owocowy czwartek dla pracowników zdalnych
W dobie rosnącej popularności pracy zdalnej lub hybrydowej, coraz więcej firm decyduje się na zorganizowanie owocowych czwartków w trybie home office! Jak? To proste – owocowe przesyłki, zamiast do biura, trafiają do domów pracowników!
W ten sposób, pracodawca podkreśla, że dba o zdrowie pracujących na home office, dostarczając wyboru owoców i warzyw na wyciągnięcie ręki. Pracując z domu, nie zawsze mamy bowiem szansę zadbać o zdrowe przekąski – nie możemy ich przecież kupić „po drodze”. Dlatego przesyłka pełna zdrowych artykułów przesłana na domowy adres, to wyjątkowy wyraz troski ze strony pracodawcy i sposób na ułatwienie utrzymania zdrowych nawyków oraz urozmaiconej diety.
Jak widać, owocowy czwartek to jeden z najpopularniejszych benefitów pracowniczych. Można go zorganizować także dla pracowników na home office! To najlepszy sposób, by podkreślić, że pracodawca poważnie traktuje zdrowie i dobre samopoczucie swoich pracowników, pomagając im budować dobre nawyki żywieniowe.