Jaki sok na przeziębienie?

Nieuchronnie zbliża się jesień. To pora roku, kiedy szczególnie mocno warto zadbać o swoją odporność. Nieprzewidywalna pogoda, sezon na infekcje – o przeziębienie nietrudno. Na szczęście, są domowe sposoby, które pomogą wzmocnić organizm i przygotować się do tego wymagającego okresu. Jednym z elementów, które trzeba dokładnie przeanalizować, jest dieta. Odpowiednio skomponowany jadłospis pozwoli dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników, które będą wspierać pracę układu odpornościowego.

Oprócz zwracania uwagę na to, co znajdzie się na talerzu, warto przyjrzeć się też temu, co pijemy. Odpowiednio dobierane napoje, a zwłaszcza – soki owocowe, pomogą zadbać o odporność w trakcie chłodniejszej pory roku.

Jak dbać o odporność?

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego zanim przejdziemy do sposobów na przeziębienie, zastanówmy się, co zrobić, by go uniknąć. Jak wspierać odporność u progu jesieni, gdy wieczory i poranki stają się chłodniejsze? Oto sprawdzone sposoby!

  • Ubieranie się warstwowo – ubrania założone „na cebulkę” pozwalają lepiej dbać o komfort termiczny. Rano, gdy wychodzimy z domu, jest zwykle chłodniej niż w południe. Dobrze móc dostosować ubranie do temperatury.
  • Odpowiednia dieta – na talerzu powinny wylądować produkty wspierające pracę układu odpornościowego, a więc te zasobne w witaminę C. Dobrze sprawdzić, w których warzywach i owocach znajdziemy jej najwięcej, by regularnie po nie sięgać!
  • Ruch na świeżym powietrzu – póki pogoda na to pozwala, nie warto rezygnować z ruchu na świeżym powietrzu! To jedna z najważniejszych zasad budowania odporności.
  • Właściwe napoje – gdy wieczory stają się chłodne, automatycznie sięgamy po ciepłe napoje. Dobrze wzbogacić je odpowiednim sokiem lub wybierać naturalne mieszanki ziół.

    Dbanie o odporność w dużej mierze wynika z codziennych nawyków. Zbudowanie ich zawczasu, zanim zrobi się naprawdę zimno, pozwoli przygotować się na nadejście jesieni. Dlatego dobrze świadomie podchodzić do wspierania pracy układu odpornościowego.

Naturalne sposoby na przeziębienie

Gdy dopadnie nas jednak przeziębienie, oprócz konsultacji z lekarzem, warto sięgać po naturalne, sprawdzone przez wiele lat metody. Dzięki temu, całościowo dbamy o nasz organizm. Bardzo ważną kwestią jest dieta w trakcie infekcji. Chociaż zwykle nie jesteśmy głodni, właśnie wtedy szczególnie ważne jest to, po co sięgamy.

Co powinno znaleźć się w diecie przy przeziębieniu?

  • Warzywa i owoce bogate w witaminę C,
  • Soki owocowe i warzywne,
  • Ciepłe napoje, napary z ziół
  • Rozgrzewające dania, takie, jak tradycyjny rosół.

Mając to wszystko w pamięci, dobrze ustalić, jakie dary natury będą naszymi sprzymierzeńcami przy przeziębieniu.

Bez wątpienia, będą to:

  • Czosnek
  • Cebula

To chyba warzywa najbardziej kojarzące się z dietą w trakcie infekcji. Stanowią jednak dopiero początek listy, na której znajdą się też:

  • Natka pietruszki
  • Papryka
  • Żurawina
  • Owoce cytrusowe

Wszystkie powyższe produkty są bogate w witaminę C, która powinna być głównym składnikiem poszukiwanym w potrawach, ale również – w napojach.

Jaki sok na przeziębienie?

Oprócz odpowiedniego bilansowania diety, przy przeziębieniu niezwykle ważne jest dbanie o to, co pijemy. Z jednej strony, dbamy dzięki temu o prawidłowe nawodnienie, z drugiej zaś – dostarczamy wszystkich cennych składników.

Szczególnie warto sięgać po soki – można je rozcieńczać wodą, dodawać do herbaty lub pić wprost ze szklanki. Jakie soki wybrać przy przeziębieniu?

  • Sok z malin – maliny zawierają witaminy C, E, B1, B6, B12, a także – żelazo. Te owoce są prawdziwą bombą witaminową! Nic więc dziwnego, że przy przeziębieniu to jeden z pierwszych soków, który przychodzi na myśl.
  • Sok z aronii – warto pić go również profilaktycznie, przez całą zimniejszą porę roku. Aronia to bogate źródło witamin i innych składników odżywczych, zwłaszcza witaminy C.
  • Sok z wiśni – po niego również dobrze sięgać, gdy dopadnie nas infekcja! Wiśnie to owoce zasobne w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Dla smaku, sok z wiśni można łączyć z sokiem jabłkowym lub gruszkowym.
  • Soki warzywne – zwłaszcza sok z buraka. Chcąc odzyskać szybko siły w czasie infekcji, sięganie po taki napój wydaje się dobrym pomysłem. Znajdziemy w nim witaminę C, A, a także – witaminy z grupy B.

Soki kupowane czy robione w domu?

Skoro wiemy, po jakie soki sięgać, czas zastanowić się, czy lepiej je samemu robić w domu, czy wybierać gotowe rozwiązania. Najlepszą odpowiedzią będzie w tym przypadku „co zależy”. Oczywiście, przygotowując soki w domu, możemy liczyć na mnóstwo zalet – rozpoczynając od dokładnego wpływu na końcową listę składników, przez przejrzystość soku po jego ilości. To słuszne argumenty „za”- zwłaszcza, że mając do dyspozycji wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę, taki sok przygotujemy stosunkowo szybko i bez wychodzenia z domu.

Argumentem przeciw jest konieczność przygotowania soku samodzielnie – przy infekcji, nie zawsze możemy mieć na to siłę.

Najlepszym rozwiązaniem więc wydaje się przygotowanie soków zawczasu, by sięgnąć po nie wtedy, gdy nasz organizm będzie tego potrzebował.

Scroll to Top