Szpinak i szparagi – wiosna na zielono

Maj to idealny czas na włączenie do jadłospisu zielonych sezonowych warzyw. Nie tylko świetnie smakują i wyglądają, ale także zawierają wiele właściwości odżywczych oraz witamin. Dlaczego wiosną warto postawić na szparagi i szpinak? O tym w artykule poniżej.

Szpinak – porcja zdrowia

Warzywo to posiada właściwości lecznicze, dzięki zawartych w nim przeciwutleniaczach, takich jak witamina C, beta-karoten i luteina. Szpinak bogaty jest również w potas, kwas foliowy oraz żelazo. Jego liście natomiast posiadają właściwości antynowotworowe, a ich spożywanie chroni przez miażdżycą.

Polecany jest osobom, które narażone są na stres, ponieważ zawiera dużo magnezu, a pierwiastek ten ma dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Również ci, którzy zmagają się z anemią powinni włączyć do swojego menu szpinak – jest on bogatym źródłem żelaza, które polecane jest przy leczeniu. Natomiast zawarty w nim potas sprawdza się dobrze w diecie osób z nadciśnieniem.

Odpowiednio przyrządzony i podany szpinak będzie zarówno idealnym składnikiem do potraw ciepłych, jak i sałatek czy koktajli. Ponieważ zawiera mało kalorii, świetnie sprawdza się jako posiłek dla osób chcących zrzucić kilogramy lub utrzymać zgrabną sylwetkę.

Szparagi – idealny w diecie

W Polsce warzywo to pojawia się sezonowo z końcem kwietnia. Dostępne są trzy odmiany szparagów – zielone, białe i fioletowe. Za najsmaczniejsze uznawane są szparagi zielone, gdyż są one najcieńsze, najdelikatniejsze oraz nie trzeba obierać ich ze skórki, dzięki czemu nawet przy gotowaniu zachowują najwięcej składników odżywczych.

Szparagi to idealne warzywo dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ w 100 gramach zawierają jedynie 18 kcal, a przy tym są źródłem wielu minerałów oraz witamin.

Jedną z głównych zalet jest to, że regulują one pracę układu trawiennego z uwagi na dużą zawartość błonnika. Ponadto poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, dzięki zawartości beta-karotenu, a także witamin E i C. Jedzenie szparagów, ze względu na zawartość kwasu foliowego, zalecane jest kobietom w ciąży. Inną zaletą warzywa jest jego dobry wpływ na wzrok, który zapewnia zawartość witaminy A.

Wiosna na zielono

Znając świetne właściwości szpinaku i szparagów, na pewno powinniśmy pomyśleć o włączeniu ich do swojego menu. Właśnie teraz jest najlepszy okres na ich jedzenie. Trwający sezon sprawia, że są łatwo dostępne. Kupując je w sprawdzonych miejscach możemy mieć też pewność, że będą świeże i smaczne. Ponadto zaletą tych warzyw jest to, że możemy przyrządzać je na wiele sposobów, dlatego też szybko nam się nie znudzą.

Scroll to Top