Truskawki, maliny i czarne jagody – w oczekiwaniu na lato

Jakie owoce kojarzą nam się z ciepłym i słonecznym polskim latem? Na pewno wśród nich są  świeże i smaczne maliny, truskawki i borówki. Poza doskonałym smakiem, zawierają również wiele wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Chcesz je poznać? Zapoznaj się z naszym artykułem.

Truskawki – sezonowe dobro

Truskawki pojawiają się w naszym klimacie w połowie maja, ale niestety nie możemy cieszyć się nimi długo, ponieważ sezon na nie kończy się już na początku lipca. Dlatego, przez te kilka miesięcy, kiedy mamy dostęp do pysznych i świeżych polskich truskawek, warto znać i wykorzystać wszystkie dobrodziejstwa, które nam dają.

Owoc ten wyróżnia się dużą zawartością witaminy C oraz niską zawartością cukrów prostych. Te właściwości sprawiają, że są idealne dla naszej odporności, a także figury. Truskawki zawierają również beta-karoten, wapń, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B. Ponadto są źródłem błonnika, przez co poprawiają trawienie.

Ich smak natomiast sprawia, że są idealnym dodatkiem do deserów, lekkich sałatek czy koktajli.

Maliny i ich właściwości

Tak jak wyżej wspomniane truskawki, maliny również są bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Zawierają również potas, fosfor oraz witaminę E.

Owoce te są zalecane osobom, które chcą poprawić swoją odporność. Chronią nas również przed różnego rodzaju infekcjami. Sok z malin pomaga walczyć z przeziębieniem i obniża gorączkę – jest świetnym środkiem napotnym.

Dzięki dużej zawartości błonnika, maliny przeciwdziałają niestrawnościom, a także pomagają w utrzymaniu zdrowego stanu skóry. Polecane są też tym, którzy mają problemy ze stawami.

Czarne jagody – dlaczego warto je jeść?

Owoce te, nazywane też borówkami, pojawiają się u nas na początku czerwca, a sezon na nie trwa do września.

Ich głównym, najczęściej wymienianym dobroczynnym działaniem dla naszego organizmu, jest świetny wpływ na wzrok. Wszystko to za sprawą antocyjanów, które wspomagają jego prawidłowe funkcjonowanie. Antocyjany mają również działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne oraz odpowiadają za piękną, intensywnie fioletową barwę tych jagód.

Właściwości owoców jagodowych są liczne, dlatego też, gdy nadchodzi na nie sezon, powinniśmy w pełni wykorzystywać ich dobrodziejstwa. Na pewno jedzenie malin, truskawek i czarnych jagód wpłynie pozytywnie nie tylko na Wasze zdrowie, ale także wprowadzi Was w dobry nastrój. W końcu to owoce, które kojarzą się z latem!

Scroll to Top