Pamiętanie o odpowiedniej porcji warzyw i owoców każdego dnia nie jest łatwym zadaniem. Zwłaszcza, gdy dzień wypełniają liczne obowiązki i trudno znaleźć czas na posiłek. O porcję witamin i innych składników odżywczych możemy na szczęście zadbać w inny sposób. Jak? Wybierając soki owocowe lub owocowo-warzywne!
Łatwo je przygotować lub kupić, nie potrzebujemy też specjalnie odrywać się od tego, co właśnie robimy, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości ważnych dla niego składników.
Sok jednak sokowi nierówny – dobrze mieć świadomość, co wybieramy. Jakie soki są zdrowe? Czy lepiej przygotowywać je samodzielnie, czy kupować? Podpowiadamy w naszym poradniku!
Dlaczego warto pić soki?
Najzdrowszym sposobem na ugaszenie pragnienia jest niewątpliwie woda. Taki wybór ma również aspekt ekologiczny – pijąc wodę z kranu, nie generujemy zbędnego plastiku. Oczywiście, nie wszędzie woda z kranu nadaje się do picia – na szczęście, można skorzystać z filtrów, dzbanków filtrujących lub specjalnych butelek. To wszystko znacznie ułatwia bardziej ekologiczne podejście do świadomego wybierania napojów.
A jak jest z sokami? Nie staną się nagle alternatywą dla wody, ale zdecydowanie warto po nie sięgać.
Dlaczego?
- Dostarczają organizmowi ważnych witamin i składników odżywczych – oczywiście, jeśli wybieramy soki 100% , bez zbędnych dodatków.
- Pozwalają na uwzględnianie witamin w diecie nawet zabieganych osób. Sok łatwo szybko wypić, nie zgniecie się w torbie, w przeciwieństwie do owoców. Łatwo mieć go pod ręką.
- Dają szansę na przemycenie do jadłospisu witamin u małych niejadków – dzieci dopiero uczą się poznawać smaki i nie wszystkie zawsze im odpowiadają. Dlatego łatwiej niż do zjedzenia owoców jest czasami je przekonać do spróbowania soku.
- Tworzą szansę komponowania własnych smaków – zwłaszcza, jeśli przygotowujemy soki w domu. Wtedy oprócz soków owocowych, dobrze spróbować soków owocowo-warzywnych.
- Zapewniają dodatkowe nawodnienie – zwłaszcza w upalne dni.
To tylko niektóre z argumentów na rzecz regularnego włączania do diety soków. Jakie więc soki wybrać?
H2: Jakie soki są zdrowe – kupowane w sklepie czy robione samodzielnie?
Jeśli mamy możliwość, zawsze jest dobrze postawić na soki robione samodzielnie w domu. Takie przygotowywanie napojów daje nam kilka istotnych przewag nad tymi kupowanymi w sklepie.
Jakich konkretnie?
- Możliwość dowolnego wyboru składników, a także ich łączenia.
- Opcję przygotowania większej ilości soków – na przykład, gdy mamy nadmiar jakichś owoców, które możemy w ten sposób przerobić.
- Świadomość tego, co konkretnie znajduje się w napoju – przygotowujemy sok bez żadnych zbędnych dodatków.
- Możliwość wpływu na gęstość przygotowanego soku – choćby przez wybór sposobu jego wyciskania.
Nic więc dziwnego, że soki przygotowywane w domu zyskują na popularności!
Domowe soki – jak je wyciskać?
Przygotowywanie soku w domu nie powinno sprawić większych trudności, o ile dysponujemy odpowiednim sprzętem. Świetnie sprawdzą się tutaj dwa urządzenia, a mianowicie – wyciskarka wolnoobrotowa i sokowirówka.
Oba urządzenia różnią się sposobem działania i efektem, jaki otrzymujemy. Soki z sokowirówki różnią się od tych z wyciskarki – i odwrotnie.
Jakie są najważniejsze różnice? Przede wszystkim, sok z wyciskarki wolnoobrotowej jest gęstszy, mniej przejrzysty. Wszystko dlatego, że miąższ owocu jest miażdżony, a nie rozrywany. Dzięki temu, taki sok pozwala zachować znacznie więcej wartości odżywczych.
Czy są jeszcze jakieś przewagi wyciskarki? Przede wszystkim szerokie spektrum możliwych do zastosowania składników. Wyciskarka pozwala przygotować sok nie tylko z jabłek, pomarańczy czy marchewki, ale także – z miękkich owoców, a nawet – warzyw liściastych!
Sokowirówka ma za to inne zalety. To lepszy wybór dla osób szukających bardziej klarownego soku, które nie lubią czekać – w końcu to urządzenie pracuje szybciej, a także dla tych, którzy wolą oszczędzić. Sokowirówki są zwykle tańsze niż wyciskarki wolnoobrotowe.
Dzięki sokowirówce, przygotujemy soki z twardszych warzyw i owoców, jak marchewka czy twardsze odmiany jabłek.
Jaki sok najzdrowszy? Lista soków, które warto włączyć do diety!
Odwieczny dylemat: sok jabłkowy czy pomarańczowy, to tylko początek możliwości! Przygotowywanie soków w domu, daje nam wiele możliwości.
O jakich napojach pamiętać?
- Sok z malin – w malinach znajdziemy szereg witamin, w tym B1, B2, B3, B6, C, E oraz sole mineralne. Taki sok świetnie sprawdza się jesienią, w sezonie infekcyjnym. Zawarte w malinach związki żelaza i miedzi wspierają pracę układu odpornościowego.
- Sok z wiśni – kolejny sok, który warto przygotować zawczasu, by był gotowy na jesień! To wartościowe źródło witamin, zwłaszcza C i A. Warto wiśnię połączyć z innymi owocami, by złagodzić smak tego soku – dobrze smakuje na przykład z jabłkiem, gruszką, brzoskwinią.
- Soki warzywno-owocowe – tutaj dobrze wymienić wszystkie soki, w skład których wchodzi marchewka. Można ją łączyć z wieloma owocami – od jabłka, banana, po owoce leśne. Warto uwzględniać jednak w swojej diecie sok z dodatkiem marchewki.
- Sok jabłkowy – są rodziny, w których domownicy preferują sok jabłkowy bardziej niż pomarańczowy. Domowe przygotowywanie soków pozwala na eksperymentowanie z tym klasycznym smakiem. Przygotowywanie soku z różnych odmian jabłek pozwoli odkryć zupełnie nowe doznania smakowe!
Soki powinny na stałe wejść do zrównoważonego jadłospisu. To prosty sposób, by dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości witamin i ważnych składników odżywczych.