Fasola, groch, soczewica – właściwości warzyw strączkowych

Jedzenie warzyw strączkowych ma wiele zalet, ale czy każdy je zna? Często są one pomijane w naszym codziennym menu. Jednak wiosną, gdy staramy się wzbogacać potrawy o zdrowe i świeże warzywa, powinniśmy umieścić je w naszym jadłospisie. Poniżej przedstawiamy właściwości trzech popularnych warzyw strączkowych.

Dlaczego warto jeść fasolę?

Znanych jest kilkadziesiąt odmian fasoli, ale każdej z nich można przypisać podobne właściwości. Po pierwsze jest źródłem bardzo wartościowego białka roślinnego. Sprawia to, że powinna być uwzględniana w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako zamiennik mięsa. Jest również źródłem magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Ponad to, jej nasiona zawierają witaminy z grupy E, C i B. Nasiona fasoli powinny jeść osoby, które chcą zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Strąki fasoli działają przeciwutleniająco, czyli niwelują nadmiar wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

Groch i jego właściwości

Groch zalecany jest osobom, u których występują problemy z trawieniem, a to za sprawą dużej zawartości błonnika, który usprawnia ich pracę. Poza tym, tak jak inne warzywa strączkowe, jest bogatym źródłem białka.  Warzywo to dostarcza również takich składników mineralnych jak magnez, potas, żelazo czy fosfor. Groch jest także zalecany osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.

Soczewica – źródło białka

Istnieje kilka rodzajów soczewicy – czerwona, zielona i żółta. Odmiany te nieznacznie różnią się kalorycznością i zawartymi w nich składnikami odżywczymi. Pewne jest jednak, że każda z nich ma wiele składników, potrzebnych do lepszego funkcjonowania naszego organizmu. Warzywo to powinno na stałe zagościć w diecie osób zmagających się z nadciśnieniem, ze względu na dużą zawartość potasu. Natomiast błonnik zawarty w soczewicy obniża poziom złego cholesterolu, przez co reguluje ciśnienie. Również kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na anemie powinny włączyć do swojego menu soczewicę, ponieważ jest bogatym źródłem kwasu foliowego oraz żelaza.

Przez dużą zawartość białka oraz niski indeks glikemiczny, rośliny strączkowe są bardzo odżywcze, a przy tym korzystnie wpływają na nasze zdrowie i figurę.  Zaletą tych warzyw jest również to, że są one łatwo dostępne oraz niedrogie. Już teraz zadbaj o swoje zdrowie oraz figurę i uwzględnij w diecie warzywa strączkowe.

Scroll to Top