Z porą roku obfitą w różnorodne warzywa kojarzy się przede wszystkim lato. I słusznie – to bowiem okres, w którym możemy cieszyć się wyjątkowymi smakami, na które czekamy cały rok. Szparagi, bób, fasolka szparagowa, pomidory malinowe… to tylko początek smakowitej listy.
Dobrze mieć jednak świadomość, że dbanie o różnorodna dietę, w której znajdzie się odpowiednia ilość warzyw i owoców, nie kończy się wraz z latem. Szczególnie zimą powinniśmy pilnować tego, ile i jakich warzyw zjadamy. W dużej mierze, są one źródłem ważnych witamin i składników odżywczych, które wzmacniają organizm w sezonie infekcyjnym.
Chłodniejsze miesiące roku to również moment, gdy zamiast po lekkie, bazujące na warzywach dania, sięgamy po te rozgrzewające i sycące. Nie stoją one jednak w kontrze do dbania o odpowiednią ilość warzyw w diecie. Wiele zimowych, tradycyjnie mięsnych dań, możemy przygotować przecież w wersji roślinnej.
Jakie warzywa warto jeść zimą? Czas przyjrzeć się najciekawszym pomysłom!
Dlaczego warto jeść warzywa zimą?
Zima to szczególny czas w ciągu roku. Łatwiej wówczas o przeziębienie lub inną infekcję. Dużo czasu spędzamy również w domach, spragnieni światła słonecznego. To trudny okres, by dbać o zdrową, bogatą w warzywa dietę.
Długie wieczory sprzyjają spędzaniu czasu przed telewizorem i podjadaniu nie zawsze zdrowych przekąsek.
Za tym, by do diety z dużą uwagą wprowadzić warzywa przemawiają więc względy zdrowotne, jak również te związane z dobrym samopoczuciem – by nie czuć się ciężko po nocnym maratonie serialu spędzonym w towarzystwie torby chipsów.
Chłodniejsza pora roku nie daje dużego pola do popisu – musimy korzystać z ograniczonej ilości warzyw. Na szczęście, jest wiele sposobów, na które można je przygotować. Czas poznać najciekawsze!
Sezonowe warzywa zimą – czy są takie?
Robiąc regularnie zakupy, dobrze wiemy, jakie warzywa są dostępne przez cały rok. Z pewnością możemy do nich zaliczyć:
- marchewkę,
- pietruszkę,
- buraki,
- selery,
- cebulę,
- kapustę,
- ziemniaki.
Bez większego trudu, wszystkie warzywa z powyższej listy kupimy także w grudniu czy styczniu. Chociaż dają one pewną różnorodność, nie musimy się ograniczać tylko do powyższych pozycji.
Możemy sięgnąć po przygotowane wcześniej opcje – mrożonki i kiszonki!
Kiszonki – jakie jeść zimą?
To, że zima jest idealną porą na kiszonki, nie ulega wątpliwości. Kiszone warzywa są świetnym źródłem witaminy C, A, B, E, a także potasu, żelaza, fosforu, wapnia, magnezu. Brzmi imponująco? I słusznie – dlatego warto regularnie po nie sięgać, dokładając porcję do obiadu.
Jakie kiszone owoce sprawdzą się najlepiej? Podstawa to:
- kiszona kapusta,
- kiszone ogórki.
To najbardziej znane warzywa, które kisimy pod koniec lata. Ale tak naprawdę to dopiero początek wyszczególnienia! Warto zadbać też o ukiszenie:
- papryki,
- rzodkiewki,
- cukinii.
Pozwala to wprowadzić do diety różnorodność, sięgając po inne kiszonki w zależności od okazji i smaku na poszczególne warzywo. Dobrze mieć świadomość, że nawet nie przepadając za warzywem w wersji na surowo, warto spróbować się przekonać do ich kiszonej postaci. Smaki są wtedy zdecydowanie bardziej wyraziste, co może przypaść do gustu wielu amatorom pikantnych potraw.
Warzywa kisi się zwykle pod koniec lata, jednak jeśli nie zadbaliśmy o przygotowanie własnych przetworów, zawsze możemy wybrać gotowe rozwiązanie ze sklepu
Mrożone owoce – po które sięgać?
Oprócz kiszonek, dobrze mieć pod ręką także mrożone warzywa! Bób w środku zimy? A może fasolka szparagowa? Nie ma problemu – wystarczy rozmrozić! Zanim się do tego zabierzemy, koniecznie powinniśmy zapoznać się z instrukcją, jak prawidłowo przeprowadzić cały proces, by warzywa nie utraciły cennych właściwości.
Jakie warzywa dobrze mieć w swoim zamrażalniku? Sprawdzą się takie opcje, jak:
- bób,
- fasolka szparagowa,
- zielony groszek.
Oczywiście, wybór konkretnych warzyw zależy od preferencji smakowych – dobrze wybrać takie, które faktycznie chętnie wykorzystujemy w wielu sprawdzonych przepisach.
Podobnie jak w przypadku kiszonek, jeśli nie zamroziliśmy ulubionych warzyw w sezonie – nic straconego! Bez większego problemu kupimy bowiem mrożonki w sklepach. Samodzielne ich przygotowanie daje dużo satysfakcji i pozwala tworzyć mieszanki smaków. Nie udało się? Nie ma jednak się czym przejmować – mrożone warzywa ze sklepu też będą dobrym wyborem.
Jakie warzywa wspierają odporność?
Wiemy już, jakie mamy warzywa do dyspozycji, gdy chodzi o realne możliwości i dostępność. Które z nich częściej włączać do zimowej diety? Na pierwszym miejscu powinny znajdować się te, które są zasobne w witaminę C, wspierającą pracę układu odpornościowego!
Jakie to bedą warzywa? Oto one:
- papryka,
- natka pietruszki,
- brukselka,
- kalarepa,
- kapusta,
- kalafior,
Na liście znajdziemy więc zarówno owoce dostępne jako świeże w zimie, ale także te, które warto kupić w postaci mrożonej czy kiszonej.
Po którą z nich sięgniemy? To zależy od wybranego na dany dzień przepisu! Szykując ciepłe, sycące, zimowe dania, nie można pomijać warzyw. Świetnie sprawdzą się jako substytut mięsa w takich sprawdzonych propozycjach, jak jednogarnkowy hit zimowych przepisów – pożywne leczo lub bigos.