14 listopada 2017, po raz kolejny odbyła się akcja edukacyjna „Weź owoc. Jedz zdrowo. Żyj dobrze.”. Tym razem została zorganizowana w Krakowie dla pracowników Muzeum Narodowego.
Akcja edukacyjna w Muzeum Narodowym w Krakowie
Po raz pierwszy akcja „Weź owoc. Jedz zdrowo. Żyj dobrze.” odbyła się we wrześniu, w trzech warszawskich biurowcach. Błękitnym Wieżowcu, Athina Park i FOCUS . Po raz drugi, firma Take a Fruit – dostawca świeżych warzyw i owoców do biur, wraz z EdukacjąŻywieniową.PL zorganizowały akcję edukacyjną dla pracowników Muzeum Narodowego w Krakowie.
Była to pierwsza tego rodzaju akcja zorganizowana przez Muzeum Narodowe dla swoich pracowników. Pomimo obaw dotyczących frekwencji, wydarzenie to spotkało się z dużym zainteresowaniem i bardzo pozytywnym odbiorem – mówi Natalia Głębocka, Specjalista ds. personalnych Muzeum Narodowego w Krakowie.
Celem akcji jest poszerzanie wiedzy o zdrowym odżywianiu i o tym, jak jedzenie warzyw i owoców wpływa na dobre samopoczucie w pracy. Podczas spotkania, biorącym udział w wydarzeniu rozdawano sezonowe owoce: polskie jabłka i gruszki, banany i mandarynki. W Muzeum Narodowym w Krakowie obecni byli również dietetycy, którzy udzielali pracownikom odpowiedzi na pytania związane z prawidłowym odżywianiem i jego wpływem na zdrowie. Uczestnicy mogli również wziąć udział w prelekcji przeprowadzonej przez psychologa jedzenia. Wykład dotyczył zasad zdrowego odżywiania i sposobu kształtowania nawyków żywieniowych w pracy.
Pracownicy chcą się zdrowo odżywiać
W Muzeum Narodowym odbył się „Dzień Zdrowia” organizowany przez naszą placówkę, firmy Take a Fruit oraz Polmed. W trakcie jego trwania pracownicy Muzeum mogli skorzystać z wielu atrakcji, takich jak: konsultacje dietetyczne i medyczne, wykłady dotyczące zdrowego odżywiania się w pracy oraz darmowe owoce – dodaje Natalia Głębocka, Specjalista ds. personalnych Muzeum Narodowego w Krakowie.
Pracownicy bardzo chętnie uczą się na temat zasad zdrowego odżywiania i cały czas chcą poszerzać swoją wiedzę w tym zakresie. Stąd też akcje takie jak ta, prowadzona przez Take a Fruit i EdukacjęŻywieniową.PL, cieszą się dużym zainteresowaniem. Pracownicy bardzo chętnie korzystają również z okazji konsultacji z dietetykiem. Ciągły bieg i brak czasu przyczynia się do zapominania o tym, jak prawidłowo odżywiać przy takim trybie życia.
Zauważyłam duże zainteresowanie tematem, pracownicy podchodzili do nas i indywidualnie zadawali pytania. Widać jest potrzeba tego typu akcji w miejscu pracy. Większość osób tłumaczyła, że nie ma czasu na wizyty u dietetyka, a informacje znajdujące się w Internecie nie są wiarygodne – mówi Sylwia Górzna, edukator żywieniowy i ekspert corporate wellness, właściciel projektu Edukacja Żywieniowa.PL, organizatora merytorycznego akcji.
Pracownicy także bardzo chętnie częstowali się owocami od Take a Fruit. Kilka osób wspominało, że przynosi z domu własne owoce. Jednak duża część przyznała, że pamiętają o tym, by dzieciom spakować zdrowe przekąski, natomiast sami zapominają ich jeść. Dlatego warto pamiętać o tym, aby owoce były obecne nie tylko w naszych domach, ale też w pracy.
Jak wskazały nasze badania zachować żywieniowych w miejscu pracy – obecność owoców znacznie wpływa na poprawę samopoczucia i zdrowia pracowników. Co drugi deklarował częstsze sięganie po nie jeśli byłyby dostępne i pod ręką w pracy – dodaje Sylwia Górzna.
Owoce i warzywa najlepsze dla pracowników
Niestety, w Polsce wciąż niewiele osób regularnie spożywa warzywa i owoce. Brakuje im świadomości i wiedzy o tym, że odpowiednia dieta nie tylko wpływa na nasze zdrowie, ale również codzienne samopoczucie i wydajność. Nie bez powodu warzywa i owoce znajdują się u podstaw piramidy żywienia. To najprostsza i najlepsza forma profilaktyki zdrowotnej oraz prewencji w przypadku wielu chorób cywilizacyjnych. Dlatego tak ważne jest, aby regularnie spożywać odpowiednią dawkę owoców i warzyw zarówno w domu, jak i w pracy. Wspierajmy więc zdrowie i dawajmy to co najlepsze naszym pracownikom. Kampania prowadzona przez Take a Fruit i EdukacjęŻywieniową.PL ma na celu zmianę postaw i nawyków żywieniowych wśród pracowników biurowych. Po akcjach, wśród biorących udział, przeprowadzane są ankiety, z których wynika wysoki poziom zadowolenia z kampanii. Akcja „Weź owoc. Jedz zdrowo. Żyj dobrze.” przynosi same korzyści – pracownicy częściej sięgają po owoce i warzywa dzięki czemu są zdrowsi i lepiej czują się w miejscu pracy. Dlatego też planowane są kolejne szkolenia w innych miastach.