Buraki – dlaczego warto włączyć je do diety?

Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Jednak nadal nie są wystarczająco doceniane. Nie spożywamy ich często, mimo że są dostępne przez cały rok, a ich cena jest bardzo przystępna. Jakie wartości odżywcze posiada to warzywo? Jaki wpływ ma na nasze zdrowie? O ich zaletach przeczytacie poniżej.

Buraki są bogatym źródłem witaminy B1, która usprawnia pracę układu krwionośnego. Natomiast zawarta w nich witamina C to niezastąpiony związek wzmacniający układ immunologiczny. Ponadto, zawierają wapń, potas, sód,  a także miedź. Minerały te między innymi wspomagają budowę kości i zębów, zwalczają stres oraz mają dobry wpływ na pracę mózgu.

Na układ odpornościowy

Jedzenie buraków w każdej postaci wzmacnia nasz układ odpornościowy, a w szczególności pozwala walczyć z wirusami. Zatem spożywanie ich jest świetnym rozwiązaniem przy walce z grypą oraz sposobem na łagodzenie jej objawów. Buraki są też polecane na kaszel, ponieważ mają działanie wykrztuśne.

Na układ krwionośny

Buraki są dobrym środkiem krwiotwórczym i mimo, że nie są najbogatszym źródłem żelaza – zapobiegają anemii. Mają również dobre działanie dla układu krwionośnego, ponieważ zawarte w nich barwniki są silnym przeciwutleniaczem, przez co zwiększają przyswajanie tlenu. Znajdziemy w nich też substancje, które rozszerzają naczynia krwionośne, tym samym regulują ciśnienie tętnicze krwi. Powinny zatem znaleźć się w diecie osób zmagających się z wysokim ciśnieniem.

Na układ trawienny

Warzywo to reguluje również pracę układu trawiennego. Sok z buraka usprawnia pracę układu pokarmowego oraz oczyszcza jelita z toksyn i redukuje procesy gnilne, które w nich zachodzą.

To tylko niektóre z cennych właściwości odżywczych. Buraki w każdej postaci posiadają wiele składników, które dobrze wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Jednak czy każdy może je spożywać? Mimo, że buraki nie są kaloryczne i w surowej postaci nie mają wysokiego indeksu glikemicznego, to po ugotowaniu indeks znacznie wzrasta. Dlatego też, osoby z cukrzycą powinny spożywać je w małych ilościach oraz pod nadzorem lekarza.

Scroll to Top