Charakterystyczny smak i aromat imbiru sprawiają, że nie każdy jest jego fanem. Jednak bez względu na to czy go lubimy, nie możemy mu odmówić wielu zalet. To nie tylko świetny dodatek do potraw, ale także przyprawa o niesamowitych właściwościach leczniczych. Jaki wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma imbir?
Imbir w różnych postaciach jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju napojów: herbaty, piwa czy lemoniady. Sproszkowany, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do deserów – nada im intensywnego smaku. Natomiast marynowany imbir doskonale podkreśla smak sushi. Jednak poza wykorzystaniem w kuchni, ma on liczne właściwości lecznicze.
Na przeziębienie
Od setek lat imbir używany jest jako naturalny lek na katar i przeziębienie. Zawarte w nim związki poprawiają odporność organizmu. Natomiast przy przeziębieniu, pomaga nam szybciej się z nim uporać. Jedną z właściwości imbiru są jego właściwości rozgrzewające, które przy grypie i przeziębieniu naturalnie oczyszczają organizm poprzez wypacanie. Jeśli podczas choroby zmagamy się z dolegliwościami zatok, imbir pomoże w oczyszczeniu układu mikrokrążenia. Jego właściwości antybakteryjne świetnie sprawdzą się szczególnie w okresie największych zachorowań.
Na układ trawienny i pokarmowy
Zawarte w kłączu imbiru olejki pomagają walczyć z zaburzeniami trawienia. Jest również naturalnym lekarstwem na wzdęcia; ma działanie żółciopędne i rozkurczowe, a także pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Jeśli cierpimy na chorobę lokomocyjną i przed podróżą zażywamy specjalne leki, w ich składzie również znajdziemy imbir, ponieważ skutecznie łagodzi on mdłości. Zalecany jest też osobom zmagającym się z chorobą refluksową przełyku – pomaga w leczeniu wrzodów żołądka.
Na odchudzanie
Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, na pewno świetnym pomysłem będzie włączenie do diety imbiru, jako dodatek do potraw i napojów. Właściwości pobudzające, oczyszczające i rozgrzewające sprawiają, że przyspiesza metabolizm. Natomiast dzięki właściwości wytwarzania ciepła w organizmie wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Sproszkowany imbir, dodawany chociażby do wody sprawi, że nie będziemy mieli chęci na podjadanie i dłużej będziemy nasyceni.