Morela i jej właściwości

Owoc ten posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Zawiera przeciwutleniacze, które mają działanie anty-aiging i antynowotworowe. Morela wpływa dobrze na ciśnienie, pracę nerek oraz trawienie. Jakie jeszcze właściwości posiada? O tym w poniższym artykule.

Morela dla zdrowia

Oprócz walorów smakowych, którym mało kto zaprzeczy, w morelach znajdziemy mnóstwo właściwości leczniczych. Zapobiegają one nowotworom, a dzięki dużej ilości potasu wspomagają pracę nerek oraz regulują ciśnienie krwi. W morelach znajdziemy dużo fosforu, żelaza, wapnia i witaminy B, czyli wszystko to co zapobiega chorobom krążenia. Dodatkowo jedzenie świeżych moreli poleca się osobom, które borykają się z problemami z osteoporozą.

Zbawienny beta-karoten

Piękny kolor morela zawdzięcza beta-karotenowi, który w wątrobie zostaje przekształcony w witaminę A. Beta-karoten spowalnia proces starzenia organizmu oraz chroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi. Ponadto ma bardzo dobry wpływ na wzrok i funkcjonowanie układu odpornościowego – wzmacnia system immunologiczny. Aby zachować zdrowie wystarczą 3 morele spożywane każdego dnia.

Dieta z morelami

Dieta bogata w owoce i warzywa jest idealna dla osób, które chcą utrzymać zdrowie oraz zgrabną figurę. Jeśli cierpisz na nadkwasowość, jesz za dużo mięsa, które zakwasza organizm, morela powinna zagościć w twoim menu, ze względu na jej działanie zasadotwórcze. Morela jest też niskokaloryczna – w 100 gramach jest zaledwie 47 kcal.

Take a Fruit w swoich pudełkach oferuje morele pochodzące z Hiszpanii, ponieważ ze względu na tamtejszy klimat drzewa szybko owocują. Polskie morele dostępne są dopiero w drugiej połowie lipca.

Scroll to Top