Jak poprawnie kroić warzywa?

Krojone warzywa nie tylko sprawdzają się idealnie jako zdrowa i niskokaloryczna przekąska, ale są również jednym z głównych składników przygotowywanych na co dzień potrwa. Z poniższego artykułu dowiecie się, jak zasady są najważniejsze podczas krojenia warzyw.

Higieniczna praca

Najważniejsze jest to, aby nie spożywać nieumytych warzyw. Nieumyte warzywa mogą narazić nas na niestrawność oraz przedostanie się do organizmu groźnych bakterii. Pamiętajcie, aby przed przystąpieniem do pracy w kuchni starannie umyć ręce i zadbać o higienę pracy.

Należy także zwrócić uwagę na to,  z jakiego materiału wykonana jest deska, na której będziemy kroili warzywa. Jeśli do tej pory korzystaliście z tej samej deski do krojenia mięs, warzyw i owoców, jak najszybciej zmieńcie ten nawyk. Drewniana deska wchłania płyny z mięsa, dlatego nawet staranne umycie nie zmyje z niej wszystkich bakterii. Chcąc uniknąć zatruć pokarmowych kupmy oddzielne deski do mięs, owoców i warzyw, najlepiej ceramiczne, ponieważ najłatwiej jest je umyć.

Technika krojenia

Technik krojenia jest wiele: plasterki, kostka, romby czy słupki. Jednak trzeba umieć dobrać odpowiednią metodę krojenia do danego dania. Warzywa krojone do zup, zapiekanek warzywnych i sałatek wymagają innej techniki krojenia.

Warzywa w pracy

Warzywa krojone stają się w miejscach pracy coraz bardziej popularną przekąską. Firmy takie jak Take a Fruit dostarczają do biur krojoną marchewkę, rzodkiewki, pomidory oraz wiele innych warzyw. Szczególnie ważny jest sposób przygotowywania krojonych warzyw: odpowiednie krojenie w specjalnych maszynach oraz dokładnie umycie. Tak przygotowane warzywa są następnie pakowane w specjalne pojemniki, dzięki którym zachowują trwałość i są bezpieczne podczas transportu.

Scroll to Top