Jakie owoce mają najmniej cukru? Take a fruit

Zastanawiasz się, jakie owoce mają najmniej cukru? Warto o tym wiedzieć, zanim sięgniemy po kolejną porcję. Owoce to oczywiście znakomite źródło witamin i ważny składnik diety, niemniej należy pamiętać o tym, że są też źródłem cukrów prostych!

Dietetycy podkreślają, że powinniśmy jeść codziennie przynajmniej 400g warzyw i owoców. Według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia właściwe proporcje to odpowiednio ¾ oraz ¼.Często jednak sięgamy po więcej owoców – zwłaszcza latem, gdy mamy znacznie większy wybór pysznych owoców sezonowych. Które owoce wybierać, aby nie przesadzić z zawartością cukru? Zobacz nasz poradnik. W zestawieniu znajdziecie na pewno kilka informacji, które Was zaskoczą. Zamiast powielać różne żywieniowe mity, lepiej zobaczyć konkretne wartości dla każdego owocu!

Na wstępie warto podkreślić, że świeży owoc zawsze będzie lepszą przekąską niż czekoladowy baton czy ciastko z kremem. Zwłaszcza, że w owocach oprócz witamin znajdziemy także błonnik, cynk, żelazo, wapń, magnez czy fosfor. Wiele składników w owocach poprawia na przykład koncentrację czy wspiera prace jelit.  Nie należy jednak lekceważyć zawartości cukru – zwłaszcza, jeśli lekarz albo dietetyk zalecał ograniczenia w tej kwestii dla naszego zdrowia.

Jakie owoce mają mało cukru ?

Często poziom cukru można łatwo ocenić na podstawie smaku. Tutaj najlepszym przykładem może być cytryny i limonka. W tych owocach znajdziemy nie więcej niż 2-3% cukru. Trudno jednak mówić o jedzeniu tych owoców w całości. Okazuje się jednak, że niewiele więcej cukru mają… maliny (tylko 4%) a także dostępne przez całe lato truskawki (tylko 5%).

Pewnym zaskoczeniem może być fakt, że znacznie więcej cukru niż w malinach i truskawkach znajduje się w… grejpfrucie – chociaż to wciąż niewiele – zaledwie 7% (mniej więcej tyle samo co porzeczki, aronia albo agrest),. Jeśli zatem na diecie postanowiliśmy jeść grejpfruty zamiast truskawek, warto zastanowić się, czy to aby na pewno właściwy wybór.

Tylko 6% cukru zawierają arbuzy, co nie powinno dziwić zważywszy na fakt, że te owoce składają się głównie z wody.

Brzoskwinie mają ok 8% cukrów, a pomarańcze i kiwi ok 9%.

No dobrze, ale jaki owoce jest zdecydowanym liderem tego rankingu? Odpowiedź jest prosta – awokado! W tym owocu jest niewiele cukru, za to dużo witamin, potasu i kwasów tłuszczowych. To jednak wcale nie oznacza, że awokado to idealny owoc do każdej diety. W porównaniu z innymi jest bowiem kaloryczny. W jednej sztuce może być ponad 400 kcal!

Jakie owoce mają dużo cukru?

Wśród owoców z największą procentowo zawartością cukru można wymienić przede wszystkim:

  • Winogrona i figi (16%)
  • Granat (14%)
  • Czereśnie (13%)
  • Banany (12%)
  • Mandarynki (11%)

Średnią zawartość cukru, czyli ok 10% mają na przykład ananasy, jabłka, gruszki czy śliwki.
Widać zatem, że najpopularniejsze składniki w owocowych skrzynkach do biur plasują się gdzieś na środku skali – nie są ani bardzo słodkie ani najbardziej fit.

Jak jeść mniej cukru – kilka sztuczek!

Stosunkowo łatwo wykluczyć cukier ze swojej diety unikając łatwych do wykrycia pułapek żywieniowych. Jeśli kupujemy gotowe produkty warto po prostu czytać ich skład. Może się okazać, że owocowy dżem, konfitura albo napój owocowy mogą być sztucznie dosładzane. Ale na szczęście dowiemy się tego starannie studiując etykietę. Większą zawartość cukru mogą mieć także owoce suszone. Przy produkcji suszonych owoców często dodaje się do nich dodatkowego cukru, co oczywiście znacząco wpływa na ich wartości kaloryczne!

Jeśli chcemy mieć pewność, że w przetworach zabraknie dosładzania, lepiej przygotujmy je samodzielnie w domu. Tworząc samodzielnie domowe lody czy ciasta owocowe możemy zamiast cukru użyć na przykład zdrowszego ksylitolu – w sieci można znaleźć bardzo dużo takich przepisów w wersji fit!

Świeże owoce najlepiej jeść natomiast wtedy… gdy nie są jeszcze całkiem dojrzałe. Na przykład banan, który jest jeszcze zielonkawy będzie miał w sobie mniej cukru niż egzemplarz z brązową skórką.

Zawartość cukru w owocach a ich smak i właściwości

Czy owoce które mają najmniej cukru są najsmaczniejsze? Nie da się obiektywnie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ każdy ma inne preferencje smakowe. Nie ma więc co panikować i zmieniać swoich codziennych przyzwyczajeń. Najlepiej wciąż jeść te owoce, które lubimy, tylko nie przesadzać z ich ilością.

Jeśli nie układamy diety dla cukrzyca, to warto zwracać uwagę także na inne właściwości owoców i pod tym kątem dobierać je do swojej diety. Jeśli chcemy ograniczyć ilość cukru jest wiele innych sposobów niż rezygnacja z ulubionych owoców. Można chociażby zamienić napoje gazowane na wodę mineralną, a także zrezygnować z dosładzania kawy i herbaty.

Scroll to Top