Dodano: 2018-12-12

Ostatnie wpisy:

Egzotyczne owoce w grudniu

Mimo, że pierwszy zimowy miesiąc nie kojarzy nam się ze słońcem i gorącymi plażami, to właśnie wtedy najczęściej i najchętniej sięgamy po egzotyczne owoce, takie jak mandarynki, pomelo czy mango. Jakie właściwości odżywcze sprawiają, że właśnie zimą warto włączyć je do swojej diety?

Mandarynki

Ich zapach i smak na pewno większości z nas kojarzy się ze wspaniałym, bożonarodzeniowym czasem. Jednak również poza świątecznym okresem należy pamiętać o ich spożywaniu. Przede wszystkim, jak większość cytrusów, są znakomitym źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Ich dodatkową zaletą jest to, że zawierają nobiletynę, czyli flawonoid zapobiegający miażdżycy oraz cukrzycy typu 2. Dodatkowo, dzięki zawartości witaminy A hamują działanie wolnych rodników, które odpowiadają za proces starzenia się skóry. Należy pamiętać, że mandarynki to jedno z najbogatszych źródeł tej witaminy, która pozytywnie wpływa także na kości oraz chroni nas przed chorobami oczu.

Pomelo

Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusowatych, który wyróżnia się również tym, że zawiera o wiele więcej witaminy C niż słynące z niej grejpfrut czy cytryna. Nazywany też pomarańczą olbrzymią, może ważyć nawet 2 kg. Ponadto owoc ten zawiera potas, który reguluje ciśnienie krwi, napięcie mięśni, a także odpowiada za utrzymanie w organizmie równowagi wodno-elektrolitowej. Spożywanie pomelo zalecane jest osobom z problemami układu krążenia, również ze względu na występowanie w nim pektyny. Związek ten, dzięki właściwościom hamowania odkładania się tłuszczów, zapobiega rozwojowi miażdżycy. Inną zaletą tego owocu jest duża zawartość błonnika, która reguluje procesy trawienne. Natomiast jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, warto sięgać po pomelo przed posiłkiem,  ponieważ spowalnia wchłanianie węglowodanów.

Mango

Owoc ten pojawił się w Europie w XVI wieku, a liczne badania naukowe potwierdziły jego wpływ, m.in. na zapobieganie niektórym nowotworom czy obniżanie poziomu cholesterolu. Warto również pamiętać, że sok z mango świetnie sprawdza się podczas infekcji gardła – łagodzi ból oraz chrypę. Dzięki dużej zawartości beta-karotenu, chroni naszą skórę przed plamami i przebarwieniami, a także przed szkodliwym działaniem promieni UV. Mango znajduje też szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ ma działanie silnie odżywiające i nawilżające. Produkty zawierające ekstrakt z mango świetnie pielęgnują nie tylko skórę, ale także paznokcie i włosy.

 

Znając właściwości odżywcze wyżej wymienionych owoców, starajmy się spożywać je nie tylko podczas egzotycznych wakacji, ale całym rokiem. Szczególnie zalecane są w okresie zimowym, kiedy nasz odporność spada. Zastrzyk zawartej w nich witaminy C niewątpliwie będzie świetną, naturalną ochroną przed wirusami.