Pamiętanie o odpowiedniej porcji warzyw i owoców każdego dnia nie jest łatwym zadaniem. Zwłaszcza, gdy dzień wypełniają liczne obowiązki i trudno znaleźć czas na posiłek. O porcję witamin i innych składników odżywczych możemy na szczęście zadbać w inny sposób. Jak? Wybierając soki owocowe lub owocowo-warzywne!
Łatwo je przygotować lub kupić, nie potrzebujemy też specjalnie odrywać się od tego, co właśnie robimy, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości ważnych dla niego składników.
Sok jednak sokowi nierówny - dobrze mieć świadomość, co wybieramy. Jakie soki są zdrowe? Czy lepiej przygotowywać je samodzielnie, czy kupować? Podpowiadamy w naszym poradniku!
Najzdrowszym sposobem na ugaszenie pragnienia jest niewątpliwie woda. Taki wybór ma również aspekt ekologiczny - pijąc wodę z kranu, nie generujemy zbędnego plastiku. Oczywiście, nie wszędzie woda z kranu nadaje się do picia - na szczęście, można skorzystać z filtrów, dzbanków filtrujących lub specjalnych butelek. To wszystko znacznie ułatwia bardziej ekologiczne podejście do świadomego wybierania napojów.
A jak jest z sokami? Nie staną się nagle alternatywą dla wody, ale zdecydowanie warto po nie sięgać.
Dlaczego?
To tylko niektóre z argumentów na rzecz regularnego włączania do diety soków. Jakie więc soki wybrać?
H2: Jakie soki są zdrowe - kupowane w sklepie czy robione samodzielnie?
Jeśli mamy możliwość, zawsze jest dobrze postawić na soki robione samodzielnie w domu. Takie przygotowywanie napojów daje nam kilka istotnych przewag nad tymi kupowanymi w sklepie.
Jakich konkretnie?
Nic więc dziwnego, że soki przygotowywane w domu zyskują na popularności!
Przygotowywanie soku w domu nie powinno sprawić większych trudności, o ile dysponujemy odpowiednim sprzętem. Świetnie sprawdzą się tutaj dwa urządzenia, a mianowicie - wyciskarka wolnoobrotowa i sokowirówka.
Oba urządzenia różnią się sposobem działania i efektem, jaki otrzymujemy. Soki z sokowirówki różnią się od tych z wyciskarki - i odwrotnie.
Jakie są najważniejsze różnice? Przede wszystkim, sok z wyciskarki wolnoobrotowej jest gęstszy, mniej przejrzysty. Wszystko dlatego, że miąższ owocu jest miażdżony, a nie rozrywany. Dzięki temu, taki sok pozwala zachować znacznie więcej wartości odżywczych.
Czy są jeszcze jakieś przewagi wyciskarki? Przede wszystkim szerokie spektrum możliwych do zastosowania składników. Wyciskarka pozwala przygotować sok nie tylko z jabłek, pomarańczy czy marchewki, ale także - z miękkich owoców, a nawet - warzyw liściastych!
Sokowirówka ma za to inne zalety. To lepszy wybór dla osób szukających bardziej klarownego soku, które nie lubią czekać - w końcu to urządzenie pracuje szybciej, a także dla tych, którzy wolą oszczędzić. Sokowirówki są zwykle tańsze niż wyciskarki wolnoobrotowe.
Dzięki sokowirówce, przygotujemy soki z twardszych warzyw i owoców, jak marchewka czy twardsze odmiany jabłek.
Odwieczny dylemat: sok jabłkowy czy pomarańczowy, to tylko początek możliwości! Przygotowywanie soków w domu, daje nam wiele możliwości.
O jakich napojach pamiętać?
Soki powinny na stałe wejść do zrównoważonego jadłospisu. To prosty sposób, by dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości witamin i ważnych składników odżywczych.