Przygotowywanie domowych soków to nie tylko frajda dla całej rodziny, ale również sposób na wprowadzenie zdrowych nawyków u wszystkich domowników! Przygotowywanie soków we własnej kuchni ma wiele zalet, a największą z nich jest racjonalne podejście do własnej diety i zadbanie o dostarczanie organizmowi odpowiedniej porcji witamin. Sok jabłkowy to jeden z tych, które najczęściej przygotowujemy samodzielnie - jest pyszny i uwielbiany zarówno przez najmłodszych, jak i tych nieco starszych. Oprócz doboru sprzętu, którym posłużymy się do jego przygotowania, musimy odpowiedzieć sobie na bardzo ważne pytanie: jakie jabłka na sok wybrać?
Wbrew pozorom, to decyzja, od której wiele zależy. Dlatego dobrze poświęcić trochę czasu i podjąć ją świadomie, by móc cieszyć się takim sokiem, który przypadnie nam do gustu.
Wraz z rozwojem technologii, wyciskanie domowych soków wróciło do łask! Dużym przełomem okazało się wprowadzenie na rynek wyciskarek wolnoobrotowych, które pozwoliły tworzyć domowe soki ze składników, które nie były obsługiwane przez sokowirówki. Z czasem, wyciskarki stały się coraz bardziej przystępne cenowo - nic więc dziwnego, że moda na domowe soki rozwija się w najlepsze - i bardzo dobrze!
Dlaczego warto przygotowywać soki w domu? Argumentów za tym rozwiązaniem jest naprawdę sporo. Przytoczmy najważniejsze z nich.
To najczęstsze argumenty, przemawiające za tym, by przygotowywać sok w domu.
Najważniejszą kwestią, jaka wynika z wyciskania soku samodzielnie, to duża dowolność wyboru smaku. W przypadku soku jabłkowego - zależy to w dużej mierze od tego, na jaką odmianę jabłek się zdecydujemy! Różnią się one bowiem smakiem, konsystencją, twardością - niektóre z nich lepiej nadadzą się do wyciskarki, a inne - do sokowirówki.
Zanim przejdziemy do wyboru odmiany jabłek, musimy ustalić, z którego sprzętu będziemy korzystać, by przygotować sok. Zarówno wyciskarka, jak i sokowirówka, mają swoje wady i zalety. Czas im się dokładnie przyjrzeć!
- Dlaczego warto wybrać sokowirówkę?
To sprzęt dla osób, którym zależy, by sok był przygotowany szybko - na przykład po to, by przygotować kilka jego porcji dla dużej rodziny. To również urządzenie, które pozwala wycisnąć najlepszy sok marchewkowy! Jeśli lubimy soki na bazie marchwi, będzie to racjonalny wybór. W końcu - sokowirówki są zwykle tańsze niż wyciskarki wolnoobrotowe. Sok, który dzięki nim powstaje - jest bardziej klarowny.
A wady? Po tej stronie, musimy zanotować przede wszystkim fakt, że sokowirówka nie przygotuje soków z miękkich owoców i warzyw, nie mówiąc o liściastych - zupełnie inaczej niż wyciskarka.
- A co przemawia za wyciskarką?
Także i tutaj mamy sporo mocnych stron! Przede wszystkim, sok przygotowywany za pomocą wyciskarki, zachowuje maksimum witamin i składników odżywczych zawartych w miąższu owoców. Wynika to z unikatowego systemu działania tego urządzenia, które polega na miażdżeniu, a nie rozrywaniu owoców - właśnie w trosce o zachowanie jak największych ilości bezcennych składników.
Kolejną zaletą jest też szerokie spektrum warzyw i owoców, a nawet ziół, z których możemy przygotowywać soki. Miękkie? Liściaste? Nie ma problemu! Dodatkowo, wyciskarki oferują często wiele innych funkcji, oprócz samego przygotowywania soku, stając się ważnym pomocnikiem w każdej kuchni.
Sok, który powstaje w wyciskarce, jest naturalnie mętny i gęsty.
Czy to rozwiązanie ma w ogóle jakieś wady? Musimy do nich zaliczyć zwykle wyższą cenę niż w przypadku sokowirówki, a także - dłuższy czas powstawania soku.
Wiemy już, czym różnią się oba najpopularniejsze urządzenia, jakie mają wady i zalety. Czas przejść do polecanych odmian jabłek, z których przygotujemy smaczny sok - tak w sokowirówce, jak i wyciskarce wolnoobrotowej.
Zacznijmy od wyciskarki! Tutaj, oprócz jabłkowych pewniaków, jak Ligol, sprawdzą się również miękkie odmiany jabłek, z gęstym miąższem. Jakie konkretnie?
Musimy pamiętać, że miękkie odmiany, jak Cortland czy Jonagold sprawiają, że powstały sok jest bardzo gęsty - jeśli nie jesteśmy do takiego rodzaju soku przekonani, możemy wybrać twardsze jabłka, jak choćby wspomniane wcześniej Ligole.
Tutaj rekomendacje wyglądają inaczej - warto sięgać po jabłka twarde, ale soczyste. Bezwzględnie króluje tutaj Ligol. Ale czy tylko?
Dobrze sprawdzą się również:
Oczywiście, wybór konkretnej odmiany zależy od preferencji smakowych. Przykładowo, Ligol czy Szampion są dużo słodsze niż Cortland czy Lobo. Powinniśmy więc zwraca też uwagę na to, jak smakują konkretne jabłka, a nie tylko na to, czy są miękkie czy twarde - w ten sposób przygotujemy taki sok, który najlepiej trafi w nasze gusta!