Dodano: 2016-08-29

Ostatnie wpisy:

Przekąski w pracy – marchew krojona

Dobre właściwości marchwi znają nawet najmłodsi. Ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie: poprawia koloryt skóry, wpływa dobrze na wzrok i układ pokarmowy. Marchew krojona to również świetny zamiennik niezdrowych i kalorycznych przekąsek. W pracy postaw na marchew krojoną, a na pewno poczujesz różnicę. O tym, dlaczego powinniśmy ją jeść w poniższym artykule.

 

Dlaczego jest dobra dla zdrowia?

Najbardziej znaną zaletą marchwi jest to, że jest źródłem beta-karotenu. To przeciwutleniacz, który przekształca się w witaminę A, przez co pozwala utrzymać zdrowy i promienny wygląd skóry. Marchew jest również bogata w potas.

Poniżej znajdziecie 9 właściwości, jakie posiada to pyszne pomarańczowe warzywo:

  1. Dostarcza enzymy i witaminy, które ułatwiają trawienie. Jedzenie surowej marchwi pomaga w zaburzeniach trawienia i zapobiega wrzodom.
  2. Marchew utrzymuje stosunek zasadowy w organizmie.
  3. Jest bogatym źródłem potasy, który reguluje ciśnienie krwi.
  4. Zapobiega próchnicy.
  5. Można ją stosować podczas leczenia ran i stanów zapalnych skóry.
  6. Zawiera falkarinol, związek chemiczny, który zapobiega zachorowaniu na raka jelita grubego.
  7. Reguluje poziom cukru we krwi, dzięki zawartości karotenoidów.
  8. Jest bogatym źródłem błonnika, który obniża poziom cholesterolu.
  9. Ma dobry wpływ na włosy, skórę i wzrok.

Surowa marchew jest znacznie zdrowsza od gotowanej – posiada więcej składników odżywczych. Możemy ją spożywać o każdej porze dnia i nie będzie to miało wpływu na naszą sylwetkę. Pamiętajmy, aby jeść ją również w pracy, jako zdrową przekąskę. Firma Take a Fruit dostarcza do miejsc pracy krojoną marchew gotową do spożycia.