Dobre właściwości marchwi znają nawet najmłodsi. Ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie: poprawia koloryt skóry, wpływa dobrze na wzrok i układ pokarmowy. Marchew krojona to również świetny zamiennik niezdrowych i kalorycznych przekąsek. W pracy postaw na marchew krojoną, a na pewno poczujesz różnicę. O tym, dlaczego powinniśmy ją jeść w poniższym artykule.
Dlaczego jest dobra dla zdrowia?
Najbardziej znaną zaletą marchwi jest to, że jest źródłem beta-karotenu. To przeciwutleniacz, który przekształca się w witaminę A, przez co pozwala utrzymać zdrowy i promienny wygląd skóry. Marchew jest również bogata w potas.
Poniżej znajdziecie 9 właściwości, jakie posiada to pyszne pomarańczowe warzywo:
Surowa marchew jest znacznie zdrowsza od gotowanej – posiada więcej składników odżywczych. Możemy ją spożywać o każdej porze dnia i nie będzie to miało wpływu na naszą sylwetkę. Pamiętajmy, aby jeść ją również w pracy, jako zdrową przekąskę. Firma Take a Fruit dostarcza do miejsc pracy krojoną marchew gotową do spożycia.